A |
|
|
asem |
tamarinde (zure smaak) |
|
adas |
venkel of anijs |
|
adoek |
roeren |
|
agar-agar |
plantaardige gelatine in stangen uit zeewier
bereid. Ook in poedervorm (kan weer worden opgewarmd! |
|
air belanda |
water met koolzuur (spa rood) |
|
air jeruk |
citroensap |
|
asam garam |
tamarinde
met zout |
|
asem |
zuur |
|
asin |
zout |
|
atjar |
tafelzuur |
|
atjar bawang |
ingemaakte uien |
|
atjar bawang timur |
atjar van uitjes, knoflook |
|
ayam |
kip |
|
ayam semur |
gesmoorde
kip |
|
ayam pangang |
geroosterde kip |
|
ayam goreng |
gebakken/gefrituurde kip |
|
B |
top |
|
babat |
pens |
|
bayam |
spinazie |
|
bandeng |
vissoort (milk fish) |
|
bandrek |
soort
gemberdrank |
|
bawang |
uien |
|
bawang merah |
sjalotten (rode uien) |
|
bawang putih |
knoflook |
|
belimbing-wulu |
zure vrucht (Surinaams: birambi) |
|
beras |
ongekookte
rauwe rijst |
|
beras ketan |
kleefrijst |
|
beras merah |
rode rijst |
|
bubur |
pap |
|
bumbu |
kruidenmix / kruiden |
|
bunga lawang |
steranijs |
|
C |
top |
|
cabé |
spaanse peper |
|
cumi
cumi |
inktvis |
|
D |
top |
|
dadar |
omelet (telur dadar = omelet! * dadaran = koekepan) |
|
daging |
vlees |
|
daun bawang |
bosuitjes (lente uitjes) |
|
daun kutjai |
soort
uienblaadjes |
|
daun jeruk perut |
citroenblad |
|
daun salam |
soort laurierblad |
|
delima |
granaatappel |
|
dengdeng (sapi) |
gedroogd, gekruid vlees (rund) |
|
dingin |
koud |
|
djinten |
komijn |
|
djahe |
gember |
|
E |
top |
|
ebbie |
gedroogde
garnalen |
|
emping |
plantaardige kroepoek van melindjopit |
|
F |
top |
|
frikadel |
soort gerecht – frikadel pan = oven frikadel met gehakt & aardappelen
en kruiden) |
|
G |
top |
|
gado gado |
gemengd groentengerecht met pindasaus (gado-gado saus) |
|
gandaria |
zure vrucht |
|
gandaria asin |
gandaria in zuur
& zoutig |
|
garam |
zout |
|
goddok |
koken/gekookt (telor godok=gekookte ei, kacang godok=gekookte pinda’s) |
|
goreng |
bakken (in olie bakken) |
|
gula |
suiker |
|
gula
jawa |
javaanse suiker (palmsuiker div. soorten gula aren) |
|
gulé |
kerrie |
|
H |
top |
|
hambar |
flauw |
|
hati |
lever |
|
hati ayam |
kippelever |
|
hijau |
groen |
|
I |
top |
|
ikan |
vis |
|
ikan
kering |
gedroogde vis |
|
ikan terie |
kleine zoute vis (ansjovis) |
|
ikan tongkol |
tonijn |
|
J |
top |
|
jagung |
mais |
|
jeruksap |
citroensap (air jeruk = sinaasappelsap,
air jeruk pecel/nipis = citroensap |
|
K |
top |
|
kacang |
boon, pinda (kacang tanah = aardnoten/pinda) |
|
kacang hijau |
kleine groene erwten van tauge
(green mung bean) |
|
kacang panjang |
lange boontjes (kouseband) |
|
kambing |
geit |
|
kangkung |
groente, waterplant |
|
kapulaga |
kardemom |
|
kates |
papaja |
|
kelapa
kopyor |
kokosnootsoort met zacht vruchtvlees |
|
klepon |
meelballetjes met gesmolten palmsuiker als vulling |
|
keluwek |
nootsoort (zwarte nootsoort
voor rawon gerecht) |
|
kemangi |
basilicumblad |
|
kemiri |
nootsoort (candlenut) |
|
kenari |
amandelsoort |
|
kentang |
aardappel |
|
kepiting |
krab |
|
kering |
droog |
|
ketan |
kleefrijst |
|
ketella |
cassave |
|
ketimun |
komkommer |
|
ketjap |
sojasaus |
|
ketoembar |
korianderzaad |
|
kue |
koek |
|
kukus |
au
bain marie koken / stomen |
|
kunir of kunyit |
kurkumawortel |
|
kuping |
oor |
|
L |
top |
|
labu-siam |
meloen soort |
|
laksa |
fijne glazige chinese vermicelli (rijstvermicelli/miehoen) |
|
laos |
galanga
wortel, gebruikt als kruiden, familie van gember |
|
lombok merah/idjo |
spaanse peper rood/groen |
|
lombok rawit |
kleine scherpe spaanse peper |
|
lontong |
blok
rijst in pisangblad gekookt (of in plastiek zakje) |
|
M |
top |
|
manis |
zoet |
|
manisans |
confituren (in azijn leggen zuur zoet of zuur zout) |
|
merica |
peper
(witte peper) |
|
mihoen |
chinese vermicelli (rijst vermicelli) |
|
N |
top |
|
nangka |
vruchtsoort ( jack fruit) |
|
nasi |
gekookte rijst |
|
nasi goreng |
gebakken rijst |
|
O |
top |
|
oelek |
fijn
wrijven |
|
P |
top |
|
pala |
nootmuskaat |
|
panas |
warm |
|
panggang |
roosteren |
|
pare-pare |
bittere vrucht |
|
pedis / pedas |
scherp van smaak |
|
pepesan |
vis of vlees in pisangblad
geroosterd |
|
petjel |
groentegerecht (met pindasaus, pecelsaus) |
|
peteh |
groene boon (stinkboon) |
|
R |
top |
|
rebung |
jonge bamboe spruit |
|
rempejeh |
hartige
pindakoek, pinda in beslag gebakken |
|
roedjak |
heet vruchtengerecht |
|
roti |
brood |
|
roti kukus |
gestoomde koek |
|
S |
top |
|
sagu |
sago |
|
sapi |
rund |
|
sayur |
groenten |
|
sambal
badjak |
sambal soort |
|
santen |
klappermelk |
|
sayur / sayuran |
groente / groentengerecht |
|
selasi |
basilicum zaad |
|
semur |
gesmoord vlees |
|
sereh |
citroengras |
|
serundeng |
geroosterde,
geraspte kokos met pindas |
|
soetil |
schep voor wadjan |
|
soto |
soort soep |
|
T |
top |
|
tales |
knolgewas |
|
tahoe (tahu) |
sojakaas |
|
tauge |
ontkiemde kleine groene erwten |
|
telor |
ei |
|
tempeh |
blokken
van gefermenteerde sojabonen |
|
tepes kelapa |
schors van een klapper |
|
tepung |
meel |
|
temu kunci |
geurende wortelsoort |
|
teri |
klein zeevisje, gedroogd |
|
terong |
aubergine |
|
tjabe |
spaanse
peper |
|
tjampur |
gemengd / mengen |
|
telur tjeplok |
spiegelei |
|
tumbuk |
fijnstampen |
|
tumis |
iets fruiten in weinig boter of olie |
|
trassi/ terasi |
garnalen
pasta (terasi) |
|
tonkol |
tonijn |
|
U |
top |
|
ubi rambat |
zoete aardappel |
|
ubi kayu |
casave |
|
udang |
garnalen |
|
urapan |
groente gerecht (met gekruide
cocos) |
|
usus |
darmen |
|
W |
top |
|
wadjan |
diepe indische pan (wok) |
|