compleet & voordelig
 
... dé toko voor uw Indische ingredienten en vele andere Aziatische producten.
Woordenlijst
Hier vindt u een verre van complete verklarende woordenlijst van artikelen / ingredienten die u in de Indonesische keuken worden gebruikt.
  
A B C D E F G H I J K L M N O P QR S T U V W X IJ Z
 
A
asem tamarinde (zure smaak)
adas venkel of anijs
adoek roeren
agar-agar plantaardige gelatine in stangen uit zeewier bereid. Ook in poedervorm  (kan weer worden opgewarmd!
air belanda water met koolzuur (spa rood)
air jeruk  citroensap
asam garam tamarinde met zout
asem zuur
asin zout
atjar tafelzuur
atjar bawang ingemaakte uien
atjar bawang timur atjar van uitjes, knoflook
ayam kip
ayam semur gesmoorde kip
ayam pangang geroosterde kip
ayam goreng gebakken/gefrituurde kip
B top
babat pens
bayam spinazie
bandeng vissoort (milk  fish)
bandrek soort gemberdrank
bawang uien
bawang merah sjalotten (rode uien)
bawang putih knoflook
belimbing-wulu zure vrucht (Surinaams: birambi) 
beras ongekookte rauwe rijst
beras ketan kleefrijst
beras merah rode rijst
bubur pap
bumbu kruidenmix / kruiden
bunga lawang steranijs
C top
cabé spaanse peper 
cumi cumi inktvis
D top
dadar omelet (telur dadar = omelet! * dadaran = koekepan)
daging vlees
daun bawang bosuitjes (lente uitjes)
daun kutjai soort uienblaadjes
daun jeruk perut citroenblad
daun salam soort laurierblad
delima granaatappel
dengdeng (sapi) gedroogd, gekruid vlees (rund)
dingin koud
djinten komijn
djahe gember
E top
ebbie gedroogde garnalen
emping plantaardige kroepoek van melindjopit
F top
frikadel soort gerecht – frikadel pan = oven frikadel met gehakt & aardappelen en kruiden)
G top
gado gado gemengd groentengerecht met pindasaus (gado-gado saus)
gandaria zure vrucht 
gandaria asin gandaria in zuur & zoutig
garam zout
goddok koken/gekookt (telor godok=gekookte ei, kacang godok=gekookte pinda’s)
goreng bakken (in olie bakken)
gula suiker
gula jawa javaanse suiker (palmsuiker div. soorten gula aren)
gulé kerrie
H top
hambar    flauw
hati lever
hati ayam kippelever
hijau groen
I top
ikan vis
ikan kering gedroogde vis
ikan terie kleine zoute vis (ansjovis)
ikan tongkol tonijn
J top
jagung mais
jeruksap citroensap (air jeruk = sinaasappelsap, air jeruk pecel/nipis = citroensap
K top
kacang boon, pinda (kacang tanah = aardnoten/pinda)
kacang hijau kleine groene erwten van tauge (green mung bean)
kacang panjang lange boontjes (kouseband)
kambing geit 
kangkung groente, waterplant 
kapulaga kardemom
kates papaja
kelapa kopyor kokosnootsoort met zacht vruchtvlees
klepon meelballetjes met gesmolten palmsuiker als vulling
keluwek nootsoort (zwarte nootsoort voor rawon gerecht)
kemangi basilicumblad
kemiri nootsoort (candlenut)
kenari amandelsoort
kentang aardappel
kepiting krab
kering droog
ketan kleefrijst
ketella cassave 
ketimun komkommer
ketjap sojasaus
ketoembar korianderzaad
kue koek 
kukus au bain marie koken / stomen
kunir of kunyit kurkumawortel
kuping oor
L top
labu-siam meloen soort
laksa fijne glazige chinese vermicelli (rijstvermicelli/miehoen)
laos galanga wortel, gebruikt als kruiden, familie van gember
lombok merah/idjo spaanse peper rood/groen
lombok rawit kleine scherpe spaanse peper
lontong blok rijst in pisangblad gekookt (of in plastiek zakje)
M top
manis zoet
manisans confituren (in azijn leggen zuur zoet of zuur zout)
merica peper (witte peper)
mihoen chinese vermicelli (rijst vermicelli)
N top
nangka vruchtsoort ( jack fruit)
nasi gekookte rijst
nasi goreng gebakken rijst
O top
oelek fijn wrijven
P top
pala nootmuskaat
panas warm
panggang roosteren
pare-pare bittere vrucht
pedis / pedas scherp van smaak
pepesan vis of vlees in pisangblad geroosterd
petjel groentegerecht (met pindasaus, pecelsaus)
peteh groene boon (stinkboon) 
R top
rebung jonge bamboe spruit
rempejeh hartige pindakoek, pinda in beslag gebakken
roedjak heet vruchtengerecht
roti brood
roti kukus gestoomde koek
S top
sagu sago
sapi rund
sayur groenten
sambal badjak sambal soort
santen klappermelk
sayur / sayuran groente / groentengerecht
selasi basilicum zaad
semur gesmoord vlees
sereh citroengras
serundeng geroosterde, geraspte kokos met pindas
soetil schep voor wadjan
soto soort soep
T top
tales knolgewas
tahoe (tahu) sojakaas
tauge ontkiemde kleine groene erwten 
telor ei
tempeh blokken van gefermenteerde sojabonen
tepes kelapa schors van een klapper
tepung meel
temu kunci geurende wortelsoort
teri klein zeevisje, gedroogd
terong aubergine 
tjabe spaanse peper
tjampur gemengd / mengen
telur tjeplok spiegelei
tumbuk fijnstampen 
tumis iets fruiten in weinig boter of olie
trassi/ terasi garnalen pasta (terasi)
tonkol tonijn
U top
ubi rambat  zoete aardappel
ubi kayu  casave
udang garnalen
urapan groente gerecht (met gekruide cocos)
usus darmen
W top
wadjan diepe indische pan (wok)

indradjaja094001.jpg