Bereiding
- de kip voorzichtig met een heel scherp mes of een huishoudschaar
van het vel
ontdoen;
- het vel moet absoluut heel blijven;
- de vleugeltjes kan men er aan laten zitten;
-
van het karkas met het vlees trekt men bouillon, die later nodig is om
de gevulde kip erin te koken;
-
het vlees van de kip kan later bijvoorbeeld voor een
heerlijke kippensoep worden gebruikt;
-
het kipfiletgehakt met de in kleine stukjes gesneden ham, saucijsjes,
de rauwe eieren, het brood en de gefruite
sjalotten mengen met het zout,
de peper, de nootmuskaat en de kruidnagel;
- het vel van de kip
nu heel voorzichtig met dit mengsel opvullen,
vooral niet te stijf, daar anders het vel barst;
-
de hardgekookte eieren en de augurkjes hier en daar in
het gehaktmengsel aanbrengen en tenslotte het
vel dichtnaaien;
- de gevulde kip even in de bouillon opkoken en als het is uitgezet
flink
met boter insmeren;
- de beboterde kip in de oven bruin braden, ca. 45 minuten, en zo nu
en dan bedruipen opdat het niet uitdroogt;
- hierna laat men de kip goed afkoelen alvorens het in plakken te snijden;
-
men kan de Ajam Kodok opdienen
met gebakken, gekookte of gepureerde aardappelen
en diverse
soorten compote en groente variaties;
- voor hen die liever rijst eten:
het is een ware delicatesse met warme
rijst en sambal djeroek;
- heeft u vulling over gehouden,
maak dit dan in een schaaltje in
de oven klaar net als frikadel pan.
Smakelijk eten!